Kliničke smjernice za liječenje parodontitisa stadij I-III i stadij IV


Na web stranici Europske federacije za parodontologiju možete pronaći Kliničke smjernice za liječenje parodontitisa stadij I – III i stadij IV. Pristupite im putem poveznice https://www.efp.org/education/continuing-education/clinical-guidelines/.

EFP je u srpnju 2020. u časopisu Journal of Clinical Parodontology objavio prve službene evidence-based smjernice za liječenje parodontitisa stadij I do III. Smjernice sadrže 62 preporuke o različitim terapijama (ocjenjene prema snazi ​​dokaza koji ih podupiru i stupnju konsenzusa među stručnjacima koji su ih sastavili) za stadije parodontitisa I-III, definirane prema klasifikaciji parodontnih i periimplantatnih bolesti i stanja iz 2018. godine. Te su smjernice rezultat Radionice iz parodontologije koja se održala 2019. godine, znanstvenog skupa koji je EFP organizirao u La Granji, Španjolska, gdje je 90 stručnjaka iz 19 zemalja ocijenilo 15 sustavnih pregleda o različitim oblicima parodontne terapije.

EFP je objavio i druge smjernice o multidisciplinarnom liječenju parodontitisa stadij IV, u Journal of Clinical Periodontology u lipnju 2022. Smjernice su utemeljene na 13 sustavnih preglednih radova o različitim oblicima parodontološke terapije. Ove su smjernice rezultat Radionice iz parodontologije koja se održala 2021. u La Granji, u Španjolskoj, gdje su vodeći stručnjaci iz cijelog svijeta raspravljali o tome kako liječiti stadij IV parodontitisa, koji predstavlja značajne kliničke izazove – uključujući borbu protiv gubitka zuba i probleme sa žvakanjem – i zahtijeva suradnju između parodontologa i drugih specijalista kao što su ortodonti i specijalisti stomatološke protetike kako bi se obnovila izgubljena funkcija.Ostavite komentar ili započnite raspravu

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.