Oralna higijena

U usnoj šupljini nalazi se preko 500 različitih vrsta mikroorganizama. Neredovita, loše provođena oralna higijena u kombinaciji sa svakodnevnom prehranom dovodi do nastanka plaka. Plak je ljepljivi biofilm na površini zuba koji u 1 cm3 sadrži 108 bakterija. Brojna istraživanja otkrila su povezanost između plaka i upale zubnog mesna – gingivitisa, dok su klinička istraživanja dovela do dokaza da je plak primarni uzročnik gingivne upale. Upala može ostati lokalizirana samo na području gingive, ali nerijetko prelazi i u teži oblik upalne bolesti zvan parodontitis.

Kod parodontitisa upala napreduje u dublje slojeve potpornog zubnog tkiva te zahvaća i kost. U takvom upalnom procesu dolazi do destrukcije vezivnog tikva i resorpcije kosti, uslijed toga zubi gube potporu te u konačnici dolazi do rasklimavanja i gubitka zuba. Brzina gubitka kosti razlikuje se ovisno o tipu parodontne bolesti, može biti barža – agresivni parodontitisa, ili sporija – kronični parodontitis. Dijagnozu i terapiju gingivitisa, odnosno parodontitisa, određuje stomatolog specijalist iz područja parodontologije.
Svakodnevna i dobro provođena oralna higijena najbolja je prevencija ovakvih bolesti, a ujedno je i dio terapije upalnih stanja.

Redovitim mjerama oralne higijene, prvenstveno četkanjem zubi, zatim upotrebom zubnog konca, interdentalnih četkica i antiseptičkih vodica, potrebno je svakodnevno uklanjati novostvoreni zubni plak. Samo mehaničko uklanjanje zubnog plaka, odnosno četkanje zubi, nije dovoljno u kontroli oplaka, pa se koriste sredstva koja kemijski kontroliraju plak. Antiseptičke tekućine ili vodice za ispiranje, kako ih pacijenti najčešće nazivaju, vrlo su djelotvorna sredstva za kontrolu plaka. Dostupna su u trgovinama i ljekarnama, a mogu se kupiti i bez liječničkog recepta. Svakodnevnim korištenjem smanjuju broj bakterija u usnoj šupljini, reduciraju nakupljanje plaka te smanjuju upalu i krvarenje zubnog mesa.

Kako i s čime održavati oralnu higijenu?

Osnovna sredstva:
Zubne četkice
Preporučaju se zubne četkice sa manjom glavom te mekanim (soft) ili srednje tvrdim (medium) vlaknima. Svaka 3 mjeseca potrebno je zamijeniti četkicu.
Zubne paste
Zubne paste se obavezno koriste prilikom četkanja, količina koja se stavlja na glavu četkice je otprilike veličine graška. Postoje različite vrste zubnih pasta, a dijele se u 4 glavne skupine: uobičajene fluoridirane paste, paste za osjetljive zube, paste za izbjeljivanje zubi i paste za osobe sa parodontološkim problemima.
Pomoćna sredstva:
Antiseptičke tekućine ili vodice za ispiranje
Antiseptičke tekućine koriste se nakon četkanja zubni. Ne zamjenjuju samo četkanje. Koriste se nerazrijeđene, vrijeme mućkanja je između 30 sekundi i 1 minute te se usta ne ispiru nakon korištenja. Bući da na tržištu postoji niz takvih proizvoda, o vrsti i načinju korištenja vodice najbolje se posavjetovati kod svog stomatologa.
Zubni konac i interdentalna četkica
Zubni konac se koristi nakon četkanja zubi, čisti međuzubne, donosno interdentalne prostore koje je nemoguće očistiti običnom četkicom. U čišćenju tih prostora koriste se još i interdentalne četkice. Konac se upotrebljuje kod užih, a interdentalna četkica kod širih međuzubnih prostora.

Oralna higijena 1

Kako četkati zube?

Kod zdravih osoba, pacijenata sa parodontitisom i gingivitisom preporučuje se slijedeća metoda četkanja:

Glava četkice postavljena je koso pod kutem od 45° prema zubnom mesu i kruni zuba, a pokreti su kratki rotirajući.

Oralna higijena 2

Kod osoba koje imaju neupalno povlačenje zubnog mesa preporuča se tehnika četkanja koja objedinjuje čišćenje zubnih površina i gingivnu stimulaciju.

Vlakna četkice postavljena su na zub i gingivu pod kutem od 45° prema korijenu zuba, rade se mali vibrirajući pokreti te se isčetkava prema kruni zuba.

Oralna higijena 3

Na sljedećoj poveznici putem video sadržaja naučite kako pravilno provoditi oralnu higijenu: VIDEO