Edukativne infografike

12. svibnja obilježava se Dan parodontnog zdravlja.
Riječ je o inicijativi Europske federacije za parodontologiju, čijoj se promociji 2020. pridružuje preko 40 zemalja diljem svijeta.

Dan parodontnog zdravlja 2020. i planirane aktivnosti karakterizira slogan “Reci NE krvarenju gingive”.

Cilj je podizanje svijesti javnosti o važnosti prepoznavanja krvarenja kao, nažalost, prečesto zanemarenog znaka upalnih bolesti parodonta. Edukacijom pacijenata kroz različite aktivnosti i materijale nastoji se potaknuti one koji zamjećuju simptom krvarenja da se savjetuju sa svojim stomatologom na vrijeme. Nadalje, šalje se jasna poruka da je parodontitis kronična bolest koju karakterizira nepovratni gubitak zubnih potpornih tkiva. Ako se ne liječi, može dovesti do gubitka zubi, problema s govorom, žvakanjem i estetikom te, samim time, narušava i kvalitetu života oboljelih. Edukativni materijali nastoje pacijentima pružiti i informaciju da je parodontitis itekako povezan s (narušenim) općim zdravljem. Usta nisu odvojena od ostatka tijela, a bakterije ne poznaju granice usne šupljine. Iz tog razloga, važno je reagirati preventivno i pravovremeno!

S obzirom na javnozdravstvenu situaciju, aktivnosti su organizirane isključivo u “online” formatu. Članovi Hrvatskog parodontološkog društva tako su povodom Dana parodontnog zdravlja 2020. preveli i prilagodili edukativne infografike za stomatološke djelatnike i pacijente, inače djelo kreativnog grafičkog tima EFP-a.

Infografike su dostupne za besplatno preuzimanje i tiskanje klikom na gumb “Preuzmi”.