“Zajedno u borbi protiv parodontne bolesti” – Europski dan parodontnog zdravlja 2017.


Pozivamo Vas da zajedno obilježimo Europski dan parodontnog zdravlja, inicijativi koja se na razini Europske unije održava na današnji dan, 12. svibnja – pridružite nam se u borbi protiv parodontne bolesti!

Bolesti parodonta, potpornog sustava zuba kojeg čine kost, unutar koje je zub učvršćen ligamentom, i zubno meso, među najčešćim su kroničnim bolestima čovječanstva. Dvije su glavne skupine parodontnih bolesti, gingivitis i parodontitis. Gingivitis jest upala kojom je zahvaćeno samo meko tkivo, zubno meso, i ona je reverzibilna, a glavni znak upozorenja je krvarenje. Krvarenje se najčešće javlja prilikom pranja zubi i ne uzrokuje izrazitu bol i nelagodu, zbog čega se zanemaruje, a četkanje je sve slabije, što samo dalje podržava upalu. Važno je napomenuti kako je krvarenje slabije izraženo kod pušača – pušenje općenito negativno utječe na razvoj bolesti, a ishodi liječenja su lošiji. Ukoliko se gingivitis ne liječi, a udružen je s drugim čimbenicima poput genetske predispozicije, sve lošije oralne higijene i sistemskih bolesti poput dijabetesa, u osjetljivih  pojedinaca može prijeći u parodontitis. Parodontitis je dubinska, nepovratna upala zubnog mesa i potpornih struktura zuba koja može dovesti do gubitka zubi, ali ima utjecaj na opće zdravstveno stanje jer povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, a može uzrokovati čak i komplikacije u trudnoći. Zapanjujuće brojke govore kako je uznapredovali parodontitis 6. najčešća kronična bolest od koje, samo na razini europske populacije, boluje 100 milijuna Europljana. Čak 8 od 10 osoba iznad 35. godine života žali se na neki od simpotoma vezanih uz zubno meso – krvarenje, promjenu boje, natečenost, zadah ili klimavost zubi. Svi oboljeli imaju povećani rizik od gubitka zubi i posljedično djelomične ili potpune bezubosti, što dovodi do smanjene žvačne funkcije i kvalitete ishrane, ali i negativno promijenjene osobne i društvene percepcije pojedinca. Liječenjem bolesti potpornih struktura zuba, koje karakteriziraju ovi neugodni simptomi, bavi se specijalistička grana dentalne medicine – parodontologija.

Borba protiv parodontne bolesti uključuje edukaciju i podizanje svijesti javnosti o problematici same bolesti, mogućnostima njene prevencije i liječenja. Prevencija se temelji na edukaciji o važnosti oralne higijene i svim koracima u njenom pravilnom provođenju. Liječenje uključuje cijeli stomatološki tim i dobru suradnju s pacijentom, a za dugotrajni i pozitivan ishod liječenja najvažnije je da se bolest prepozna pravodobno.

Brošuru s više informacija o parodontnim bolestima pod nazivom „Dosje o parodontnoj bolesti“ možete preuzeti na sljedećem linku: http://www.croperio.com/dosje-parodontnoj-bolesti/

 Ostavite komentar ili započnite raspravu

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.