Europski dan parodontologije i parodontitisa


Povodom 25 godina od osnutka Europske federacije za parodontologiju (EFP), 12. svibnja obilježava se Europski dan parodontologije i parodontitisa na razini Europske unije. Mjesec dana ranije, 12. travnja, održana je press konferencija EFP-a na kojoj se pozvalo na inicijativu za poboljšanje oralnog, općeg i javnog zdravlja. Naročito je naglašena povezanost između parodontitisa i sistemskih bolesti poput dijabetesa tipa-2, kardiovaskularnih bolesti i drugih kroničnih stanja. Nažalost, posljednji podatci pokazuju da je učestalost bolesti u porastu te da je potrebna odlučna akcija za njezino suzbijanje. Ovogodišnji slogan je „Healthy gums for a better life“ (Zdravo zubno meso za bolji život).

Parodontitis je jedno od najčešćih kroničnih oboljenja, kako u Europi, tako i u ostatku svijeta. Veoma rijetko u početku uzrokuje bol i izrazitu nelagodu te se iz tog razloga bolest najčešće neopaženo razvija i napreduje. Najnovija izvješća Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) govore kako je uznapredovali parodontitis 6. najčešća kronična bolest, a procjenjuje se kako pogađa 750 milijuna osoba diljem svijeta. Na razini europske populacije brojke govore kako 100 milijuna Europljana boluje od parodontne bolesti. Svi oboljeli imaju povećani rizik od gubitka zubi i posljedično parcijalne ili totalne bezubosti, koje povezujemo sa smanjenom žvačnom funkcijom, negativnim utjecajem na kvalitetu ishrane i života te osobnom i društvenom percepcijom pojedinca. Predstavlja opasnost za cjelokupno ljudsko zdravlje, a povezuje se čak i sa smanjenjem očekivane životne dobi. Nimalo manje važno, parodontna bolest predstavlja veliki medicinski financijski izdatak u odrasloj i gerijatrijskoj populaciji – 2008. godine procijenjeno je kako u Europi on iznosi 12-20 milijardi eura godišnje.

U organizaciji Hrvatskog parodontološkog društva, 12. svibnja u Zagrebu će se različitim aktivnostima obilježiti Europski dan parodontologije. Na Trgu Petra Preradovića građanstvo će moći dobiti sve informacije o parodontnoj bolesti i važnosti oralne higijene u prevenciji iste te naučiti kako je pravilno provoditi, dok će se na Zavodu za parodontologiju Stomatološkog fakulteta provoditi preventivni pregledi. Cijeli će događaj biti popraćen i u javnim medijima, a predstavljen će biti i hrvatski prijevod brošure EFP-a pod nazivom „Dosje o parodontnoj bolesti“ koja široj javnosti daje uvid u važnost pravodobnog otkrivanja i adekvatnog liječenja parodontnih bolesti.

Za još informacija, posjetite sljedeću poveznicu: http://www.efp.org/publications/perio-focus-greenpaper-v3.pdf

Pogledajte plakat u PDF formatu.Ostavite komentar ili započnite raspravu

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.