Regeneracija kosti oko zuba


Kod pacijenata kojima je dijagnosticiran neki oblik parodontitisa, često ih je potrebno motivirati kako bi bolje održavali oralnu higijenu, a zatim i provesti početnu terapiju koja je primjerena postavljenoj dijagnozi.

Kako bi specijalist parodontologije uspješno proveo ovaj dio terapije, neophodna je suradnja pacijenta. Ponekad i uz izvrsnu suradnju pacijenta te besprijekorno obavljenu terapiju ostanu pojedinačna mjesta u ustima sa zaostalom značajnom destrukcijom i gubitkom kosti koje može ili ne mora krvariti prilikom četkanja zubi. U ovim slučajevima možemo razmišljati o različitim kirurškim metodama u parodontologiji kojima ćemo pokušati vratiti dio izgubljene kosti oko zahvaćenih zubi. Moderna tehnologija i suvremeni materijali omogućili su parodontologiji, danas najbrže rastućoj grani dentalne medicine, veliki napredak koji je do prije petnaestak godina bio teško zamisliv.

Regerativna

Tako se prije više težilo resektivnim metodama u kojima bi konzervativnim pristupom eliminirali upalu, dok danas više težimo regenerativnim metodama. Važno je napomenuti kako nam je cilj postići regeneraciju tkiva oko zuba. Kako bi to postigli, koristimo se raznim koštanim transplantatima, nadomjescima i proteinimakoje ponekad prekrivamo membranom da bi omogućili potrebno vrijeme da se kost iznova formira.

Sam uspjeh ovisi i o opsežnosti, odnosno morfologiji koštanog defekta, te je ponekad teško predvidjeti krajnji rezultat. Važno je napomenuti da su ovakvi zahvati, nažalost, ogranični na relativno malen broj pacijenata zbog toga što mnogi pacijenti nisu u stanju zadovoljiti razinu oralne higijene koja je potrebna da bi takav zahvat bio uspješan.

Slika prije

Izgled prije zahvata

Slika poslije

Izgled nakon godine dana


Moglo bi se reći da je ovakav zahvat zapravo nagrada pacijentu za njegov trud i suradnju s parodontologom. Na izbor imamo više različitih regenerativnih metoda, a za koju ćemo se opredijeliti ovisi o situaciji na koju ćemo naići kod svakog pojedinog pacijenta

Regeneraciju kosti možemo postići jednom od sljedećih metoda:

  • Regeneracija kosti ručnim poliranjem korijenskih površina sa ili bez operacije.
  • Upotrebom vlastitog koštanog transplantata ili nadomjesnog koštanog materijala koji porijeklom može biti životinjski ili umjetni.
  • Vođena regeneracija tkiva, odnosno kosti, koja podrazumijeva upotrebu membrane
  • Upotrebom proteina caklinskog matrikasa
  • Upotrebom faktora rasta i diferencijacije
  • Kombinacija gore navedenih metoda Bez obzira na napredne metode koje nam danas stoje na raspolaganju, još uvijek je nužno i neizostavno prethodno mehaničko, i po potrebi medikamentozno uklanjanje uzročnih bakterija i biofilma, odnosno zubnog plaka.

Cilj regenerativne kirurgijeje postići regeneraciju svih parodontnih struktura, znači kosti, cementa i periodontalnog ligamenta bez velikog gubitka zubnog mesa.Ostavite komentar ili započnite raspravu

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.