Dentalni implantanti


Dijelovi dentalnih implantanataDentalni implantati nisu novina u stomatološkoj skrbi. Zapravo, dentalni implantati se upotrebljavaju kao trajne nadoknade jednog, više ili svih zuba u gornjoj ili donjoj čeljusti još od sredine 1960-tih. Dentalni implantati su mali vijci izrađeni od titana. Titan je metal prihvaćen od tijela te ima dobro dokumentiranu sposobnost cijeljenja s koštanim tkivom. Temeljeno na velikom broju istraživanja jedinstven sustav dentalnih implantata brzo i jednostavno osigurava sidrište za novi zubi prirodnog izgleda.


Dijelovi dentalnih implantata:

Titanski implantat
Dentalni implantat je samo novo ime za titanski vijak koji se postavlja u čeljusnu kost stvarajući temelj. Dužina i promjer dentalnog implantata ovisi o količini prisutnog koštanog tkiva i veličini čeljusti.

Nadogradnja
Nadogradnja može biti od cirkona ili titana te osigurava sigurnu vezu između dentalnog implantata i krunice.

Krunice, mostovi ili proteze
Jednom kada su dentalni implantat i nadogradnja na mjestu vrijeme je za postavljanje krunice, mosta ili proteze za cijelu gornju ili donju čeljust.

Krunice

Krunice

Dentalni implantati imaju mnoge prednosti u usporedbi s tradicionalnim krunicama i mostovima. Glavni razlozi za dentalne implantate su sljedeći:

  • Dentalni implantati izgledaju, funkcioniraju i osjećaju se kao prirodni zubi.
  • Zdravi zubi ne moraju se brusiti kako bi se nadoknadio zub.
  • Integrirani implantati u čeljusti stimuliraju koštano tkivo i zubno meso, osiguravajući privlačan, estetski rezultat, istovremeno pomažući održavanju izgleda lica.
  • Dentalnim implantatima nisu potrebna ljepila da držanje zuba na mjestu kako bi se eliminirala nelagoda kod nestabilnih proteza.

Tko su sve kandidati za dentalne implantate?

Dentalni implantat mogu biti optimalno rješenje za svakoga kome nedostaje jedan ili više zuba. Važan preduvjet je naravno potpuno razvijeno koštano tkivo. Ovo je razlog zašto se dentalni implantati ne postavljaju kod osoba mlađih od 18 godina.

Pacijenti koji žele dentalne implantate moraju zadovoljiti neke kriterije. Usna šupljina mora biti sanirana. To znači da se izvade svi zubi koji moraju biti izvađeni, da se svi karijesi saniraju i što je najvažnije da pacijenti koji imaju parodontitis najprije saniraju tu bolest. Ako se implantati postave u usnu šupljinu u kojoj je aktivna parodontna bolest, postoji opasnost da oko implantata nastane infekcija koja će posljedično dovesti do ispadanja implantata. Nadalje, izuzetno je važno da oralna higijena kod pacijenata koji se odluče na terapiju implantatima bude izuzetno dobra, jer se implantati mogu dugoročno održavat jedino ako je oralna higijena odgovarajuća. Nakon postavljanja dentalnih implantata potrebno je redoviti posjećivati specijalistu parodontologa kako bi se implantati održavali i na vrijeme spriječile moguće komplikacije.

Za sve nejasnoće i dodatna pitanja u vezi implantata specijalisti parodontolozi su educirani tako da mogu pružiti sve odgovore.

Dentalnim implantatima možete nadoknaditi jedan, više ili sve zube. Ako vam nedostaju svi zubi u gornjoj ili donjoj čeljusti možete odabrati most nošen na najmanje šest implantata. Drugi izbor je proteza koja se sidri na dva ili više implantata. Proteza ostaje sigurno na mjestu, ali ju je jednostavno odstraniti.

Kada ste spremni za dentalni implantat, dobit će te rješenje osmišljeno prema vašim potrebama, općem zdravlju te količini i kvaliteti vašeg koštanog tkiva. Ovi čimbenici također određuju vrijeme trajanja tretmana.

Postupak liječenja

1. Temeljit pregled
Prvi korak u terapiji dentalnim implantatima je razgovor s vašim stomatologom, nakon kojeg slijedi detaljan stomatološki pregled. Čeljust se rendgenski snima kako bi se provjerilo stanje koštanog tkiva i odredilo mjesto postavljanja dentalnih implantata.

2. Postavljanje dentalnog implantata
Postoje dvije opcije kod postavljanja dentalnih implantata ovisno o vašoj kliničkoj situaciji.
U postupku u jednoj fazi, dentalni implantat se postavlja, a onda se pričvršćuje privremena nadogradnja. U postupku u dva koraka, dentalni implantat se postavlja a preko njega se sašije gingiva. Nadogradnja se kasnije postavlja.

3. Pričvršćivanje nadogradnji
Kod terapije u jednom koraku, privremena nadogradnja se zamijeni trajnom nakon što dentalni implantat sraste s kosti.
Drugi dio dvofaznog postupka uključuje mali rez kako bi se zubno meso iznad implantata otvorilo te nadogradnja stavila na mjesto.

4. Izrada zuba
Nakon što meko tkivo zacijeli (vrijeme od oko 6 tjedana) uzima se novi otisak. Na temelju modela, zubni tehničar pažljivo izrađuje krunicu, most ili protezu. Posebna pažnja se posvećuje uspostavi ispravne boje i oblika tako da vaši novi zubi izgledaju poput vaših prirodnih.

5. Prilagodba i ponovni pregled
Kada su zubi spremni, vaš stomatolog ih jednostavno pričvrsti za dentalne implantate. Nakon ovoga obično postoji nekoliko kontrolnih posjeta da se provjeri funkcionalnost i estetika. Ukratko, da bi se osigurali da ste u potpunosti zadovoljni s novim zubima.

Nadoknada jednog zuba

Nadoknada jednog zuba prije

Nadoknada jednog zuba prije

Nadoknada jednog zuba poslije

Nadoknada jednog zuba poslije


Nadoknada više zubiju

Nadoknada više zubiju prije

Nadoknada više zubiju prije

Nadoknada više zubiju poslije

Nadoknada više zubiju poslijeOstavite komentar ili započnite raspravu

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.